Автор: Любомир Данков за Гласове Следвайте ни в Иван Копил е военен кореспондент,

...
Автор: Любомир Данков за Гласове Следвайте ни в Иван Копил е военен кореспондент,
Коментари Харесай

Журналистът от Донецк Иван Копил: Необходима е нова Ялтенска  конференция, която да фиксира променения световен ред

Автор: Любомир Данков за " Гласове "  Следвайте ни в 
Иван Копил е боен сътрудник, правист и правозащитник от Донецк. Участвал е интензивно в провеждането на референдума за автономия на ДНР, бил е прессекретар на Омбудсмана на ДНР, работи като публицист в горещите точки на републиката,  участва интензивно в работата на Обществената комисия за фиксация на военните закононарушения на украинските управляващи, преименувана в този момент на Обществена организация „ Справедлива отбрана “. Председател е на Общественото придвижване „ Свободен Донбас “.


Зададохме му няколко въпроса по тематики, които всекидневно провокират остри разногласия  у нас. Провеждането на изявление с него беше оповестено авансово и някои читатели се възползваха от опцията да му зададат свои въпроси.
Ето какво сподели Иван за читателите на " Гласове " и осведомителния план „ “:
- По въпроса за Минск 2 - по кое време стана ясно, дали съглашението ще бъде изпълнено или не?

- Трябва да си напомним събитията, които се случиха през 13-та и 14-та година, когато имаше псевдореволюция, по-точно прелом в Киев и какво всъщност докара до отхвърлянето на националистическите хрумвания в Югоизточна Украйна. Защото войната в действителност стартира тук, на югоизток. В разгара на спора, когато хората от югоизток  започнаха да се борят за правата си,  а новото държавно управление в Киев се опита да потуши това въстание,  конфликтът беше замразен и беше подписано съглашението Минск-2 
В първите дни на по този начин нареченото помирение извънредно доста снаряди, изстреляни от въоръжените сили на Украйна, паднаха на територията на Донецката национална република... Хората не повярваха, че спорът ще бъде преустановен, тъй като оповестените цели бяха мир и прекъсване на огъня, само че оръжията не бяха изтеглени, обстрелът на градовете продължи непрекъснато през всичките 8 години.  Впоследствие реториката на украинските управляващи стартира непосредствено да загатва, че нямат желание да  изпълнят съглашението. 
  
- Дали ми се коства, че никой не искаше това съглашение?
- Как да кажа, за жителите на Донбас, които останаха на непризнатата територия, в непризнатите Луганска и Донецка национални републики, за тях, несъмнено, това положение не беше добре, тъй като означаваше ограничение правата, това означаваше обсада на пенсиите, неспособност да се употребява банковата система, неспособност да се пътува свободно по света, неспособност да се пресича територията тук-там.  Тоест, всъщност, ние тук, в границите на тази непризната територия, останахме безправни и не можахме да живеем пълноценно.
Естествено, промишлеността стартира да умира, комерсиалните връзки също. Беше много мъчно да се живее тук, тъй като от страна на Украйна ние на процедура бяхме в обсада, бяхме блокирани стопански, беше блокирана за нас банковата система, не се изплащаха на пенсиите и по този начин нататък.
Освен това бяха атакувани водоснабдителните възли на град Донецк, имахме проблем с водата, същото и с електричеството. И несъмнено, имаше проблеми с връзките. През цялото това време бяхме освен под обстрела на украинската артилерия, само че и в икономическата обсада. Разбира се, хората в Донецк не желаеха да живеят в такива условия, те виждаха по-логичен завършек на въоръжения спор или посредством сключване на някакво съглашение, което да бъде изпълнено, или преустановяване на въоръжения спор посредством военни средства. 
На основата на опита от съглашението Минск-1, хората не имаха вяра в способността на Украйна да съблюдава помирение. Второ, те не имаха вяра, че пристигналите на власт националисти в Киев ще спрат антируската си политика и ще тръгнат по пътя на помиряването. По-скоро чакаха кървави репресии против руснаците.
Трето, към този момент беше насъбрано възмущение против украинските националисти за починалите родственици и другари.  Освен това, с течение на времето стана ясно, че Минск-2 значи просто замразен спор. Всичко това правеше хората при нас скептични към съглашението.
Същото може да се каже и за управляващите в Киев. Те не се нуждаеха от Донбас в състава си. Затова нямаха желание да  изпълняват съглашението, защото тук в Донбас живее проруски настроено население, също така там живеят точно съветски хора, които биха имали съществено въздействие върху политиката на киевските управляващи. Естествено, това не им беше нужно. Затова за Украйна най-желаните резултати от Минските съглашения бяха неизпълнението им и разширението на тлеещия спор, което в действителност се случи. 
А кой в действителност искаше осъществяването на Минските съглашения – това беше Русия, тъй като Русия се нуждаеше от естествена, а не антируска, другарска Украйна и гаранция за наличието на такава страна на нейните граници беше точно осъществяването на Минските съглашения,  рускоезичното население на Донбас да се влее в Украйна и да въздейства на украинската политика. Но за жалост това не се случи, Украйна, с безмълвната поддръжка на Запада не извърши споразуменията, и Меркел приказва за това, че те са нямали желание да ги изпълнят.  
А в този тленен спор доста проруски жители на Украйна бяха лимитирани в правата си. Те бяха изгонени от територията на Украйна на територията на нашите нови републики посредством нелегално задържане и политически процеси против тях, а по-късно, посредством по този начин наречената замяна на пленници, тези хора, които бяха най-активната част от проруското население, в последна сметка бяха изгонени на територията на Донбас от Украйна. А в лицето на рускоезичните хора, посредством тлеещия спор, те построиха облика на врага.
- Кога стана ясно, че Украйна се готви да върне някогашните си територии със мощ? 
- Всъщност, това се виждаше от самото начало. Непрекъснато се извършваше работа за образование на бойци, линията на фронта непрестанно се напомпваше с голямо количество оръжия, макар всички старания на интернационалните организации. 
Между другото, някои организации, като ОССЕ, от време на време не виждаха украинските танкове. Като образец ще дам известните фотоси, на които в Авдеевка колите на ОССЕ стоят на линията на прикосновение в непосредствена непосредственост до украински танкове, които се крият зад жилищни здания. За страдание, ОССЕ не постоянно забелязваше тези украински танкове, тъй че, може да подлагаме на критика тази интернационална организация в известна ограниченост при наблюдението на нашия спор.
Самият факт, че в този момент фронтовата линия се мести доста мъчно на територията на ДНР, съюзническите войските на републиките и на Русия напредват доста постепенно,говори за това, че през всичките тези години демаркационната линия е укрепвана, напомпвана с войски, укрепления, бункери и други сходни. 
Киевските политици неведнъж са заявявали, че се готвят да си върнат с военни средства територията на Донбас и неведнъж са заявявали - както в предишното, по този начин и в този момент, че за тях рускоезичното население на Донбас е проблем. Те желаят да получат земите на Донбас, само че не им трябватхората, които живеят тук, които са срещу актуалната украинска националистическа политика.
- Относно миротворците, които Украйна сякаш желала да вкара, Русия сякаш отказвала...
- Имаше две разнообразни позиции от страна на Русия и от страна на Украйна. Украйна искаше да се вкарат миротворци на границата с Русия, т.е. да откъснат републиките от другарската помощ на Руската федерация. И по този метод Украйна щеше има опция под прикритието на миротворците, да се оправи с жителите на Донбас, които не харесва. Естествено, Русия не може да се съгласи с сходни условия, това още по-сериозно би уязвило правата на рускоезичното население на Донбас.
Затова Русия предложи друго решение на казуса. Русия предложи да се разположат миротворци сред Украйна и републиките в Донбас. Това в действителност би разрешило да се спрат военните дейности. Миротворците в действителност щяха да бъдат там, където би трябвало да бъдат - на разграничителната линия. Но Украйна не беше подготвена да приключи въоръжения спор, по тази причина не се съгласи с тези условия. 
Тук има две противоположни позиции - Украйна искаше да се разположат миротворци на границата с Русия, а Русия предложи да разположат на линията на прикосновение. Сами преценете от какво се нуждаят хората, с цел да бъде избавен живота им и да се приключи въоръжения спор.
- На въпроса за началото на втория стадий от спора с присъединяване на Русия...
Честно казано, аз въпреки всичко не съм боен, аз съм правозащитник, виждам на заобикалящата ни реалност през призмата на първо място на правата на индивида и през призмата на страданието на мирните поданици. За мене началото на специфична военна интервенция от подобен мащаб или вторият стадий от въоръжен спор беше, несъмнено, изненада. Не чаках подобен мащаб, мислех, че спорът ще протече по друг метод, не чаках това. За мене всичко стартира рано сутринта с новината за огромни военни дейности в цяла Украйна.
Но също по този начин желая да отбележа събитията, които се случиха в навечерието на всичко това. Не може да се каже, че всичко стана внезапно... е ясно, че съветските войски влязоха във въоръжен спор в един ден. Но напрежението на фронтовата линия ескалираше преди седмици.
В навечерието на признаването на Донецката и Луганската национални републики от Русия дейностите на украинските диверсанти на територията на Донецката национална република внезапно се активизираха. Няколко цивилни бяха убити, до момента в който се движиха по пътя сред Горловка и Донецк. Артилерийски обстрел стартира внезапно по инфраструктурата за водоснабдяване, на 21 февруари Донецк към този момент имаше съществени проблеми с водата вследствие на провалите върху един от водните възли от артилерийски снаряд на Въоръжените сили на Украйна. Обстрелваха инфраструктурата за водоснабдяване и електричество.  Освен това, в целия град  имаше детонации, бяха взривени няколко коли  в непосредственост до избрани здания. Работата на диверсантите внезапно се усили и в действителност, в случай че погледнете статистиката, оповестена от Омбудсмана на ДНР, от 18 февруари до 25 февруари 8 индивида починаха и бяха ранени 21 цивилни, до момента в който от 1 януари до 25 февруари бяха ранени единствено двама цивилни и нито един погубен.
Виждате, седмица преди началото на спецоперацията, военните дейности се активизираха.  Многократно беше заявявано, в това число от наблюдателната задача на ОССЕ, за неналичието на огромен брой украинска техника в складовете, също така тази техника стартира да се придвижва към фронтовата линия, обстрелите зачестиха преди началото на интервенцията. Тоест Украйна към този момент приготвяше осъществяване на широкомащабни военни дейности тук, на територията на Донбас. Във всеки случай това се вижда от косвени признаци, които можем да следим в събитията, разиграли се в навечерието на спецоперацията.
- За жалбите пред Европейски съд по правата на човека и Международния углавен съд... 
- Казват, че сякаш хората не се обръщали към Европейски съд по правата на човека и Международния углавен съд. Трябва да разберем, че на първо място, в този момент сме в дейна фаза на въоръжен спор. В навечерието на специфичната интервенция военните дейности се ускориха, размерът на разрушенията се усили доста.  Броят на военните закононарушения също. Реакцията на Международния углавен съд,
Европейският съд по правата на индивида и другите мониторингови задачи, несъмнено, са тревожни. Първо, наблюдателните задачи на Организация на обединените нации и ОССЕ напуснаха Донецк, тъй че, наблюдението на въоръжения спор стана много едностранчиво.
Освен това, знаем, в западните медии, за жалост, се демонстрира единствено гледната точка на украинската страна. Което още веднъж прави отразяването на спора много едностранчиво и не дава право на глас на другата страна, което трансформира всички западни медии в самобитна пропагандна машина.
А що се отнася до правата на индивида, в този момент всички персонални обръщения на жителите са замразени. Причината е избран юридически проблем, защото наред с персоналните тъжби има няколко междудържавни тъжби в границите на тези събития в границите на въоръжения спор, в границите на събитията на Майдана, в Крим и други сходни. И до момента в който съдът не прегледа междудържавните връзки, за жалост, персоналните тъжби не се преглеждат. Естествено, жителите, които се обърнаха към Европейски съд по правата на човека са разочаровани и към този момент не му имат вяра доста.  
По отношение на интернационалния углавен съд: наподобява, че започна наказателно произвеждане за Украйна. Обаче, по някаква причина, следователите на Международния углавен съд посещават единствено територията, следена от Украйна. Защо интернационалният углавен съд не проверява, не изследва тези зверства, тези закононарушения, които абсолютно се случват в обилни количества тук, на територията на републиките на Донбас?  Можем единствено да обвиним МНС в  пристрастие и преднамереност към обстановката
в Донбас.
Що се отнася до активността на МНС в годините от 14-та до началото на 22-ра... В отговор на писма, изпратени от цивилен деятели, от Прокуратурата на МНС получихме отговор, в който се показва, че МНС чака дейностите на Украйна в границите на националната пълномощия. И единствено в случай че тези дейности не бъдат подхванати, офисът на прокурора на МНС ще може да стартира наказателно произвеждане в Украйна.  Това не се нуждае от коментар.
- Онтосно фиксирането на закононарушенията на Украйна...
- От началото на 2015 година работих като държавник и се занимавах с правно фиксиране на тези събития и закононарушения в Украйна, а преди този момент работих като боен сътрудник, тъй че, видях всичко, което се случи. Да, събрана е голямо количество информация, събрани са доказателства за присъединяване на въоръжените сили на Украйна и други бойци от украинска страна в разнообразни военни отстъпления, за гибелта на локални поданици вследствие на обстрел, за нарушаване на правилата интернационално право, като да вземем за пример правилата на пропорция, разграничаване и селективност. Освен това има доказателства за изтезания на цивилни, има доказателства за противозаконни арестувания, убийства и други сходни. За грабежите, мародерството, даже няма да приказвам, това са нормални неща, за жалост, при украинските бойци.
Между другото, тези неща се потвърждават и от събитията в Мариупол, там доста хора описаха за най-различни неща - и за изтезания, и за убийства, и за грабежи, даже имаше подобен фрапиращ случай - цивилни, откакто бяха ограбени, бяха изгонени от Въоръжените сили на Украйна и азовци под огъня на личните си снайперисти, където бяха убити. Събрани са голямо количество такива доказателства. 
Но за жалост, до момента в който въоръженият спор не завърши, всички тези неща не могат да бъдат разследвани, което, от своя страна, стимулира украинските управляващи да продължат въоръжения спор още и още, тъй че отговорните за тези закононарушения да не бъдат осъдени. И като приказваме за безотговорност - това е един от най-ужасните фактори закононарушенията да не престават и не престават от страна на Въоръжените сили на Украйна.
Трябва да се означи, че през 2020 година Службата на Върховния комисар по правата на индивида издаде отчет за спецификата на правосъдните производства в Украйна по случаи, свързани с спора, и непосредствено означи връзката сред украинската прокуратура и СБУ с украински радикални националисти. Украинските националисти са употребявани, с цел да се оказва напън върху съда, с цел да не се гледат делата както би трябвало. За страдание това е по този начин и правосъдната система на Украйна не е в положение обективно да преглежда делата, свързани с спора. Бих желал също да отбележа един доста забавен факт, който споделят всички поданици на освободените от Русия градове. 
Разговарях с поданици на Изюм и Мариупол, които споделят, че украинските въоръжени сили са много постоянно мощно стимулирани от националистическа идеология и имат доста нападателно държание към локалните поданици. Те имат извънредно неприятно отношение към рускоезичното население, а  цялата югоизточна Украйна и по-голямата част от Централна Украйна са точно рускоезични хора. В същото време войските на Руската федерация и войските на ДНР и ЛНР имат напълно друго отношение към локалните поданици. Ние тук възприемаме локалните поданици всъщност като наши родственици и близки.
- Що се отнася до задачата и дейностите на Украйна, изключително напоследък...
- Ярка илюстрация са огромния брой диверсионни дейности, можем да ги назовем терористични актове, осъществени в навечерието на специфична интервенция. 
И различен миг - от 27 октомври 2022 година до края на годината град Донецк  беше обстрелван всекидневно с потреблението на РСЗО " ГРАД ". Всеки ден най-малко 20 до 40 ракети бяха изстрелвани по града два или три пъти дневно. Атаките бяха към гъсто обитаемоте жилищни региони, където нямаше никакви военни уреди. В същото време ракетите ГРАД нямат акуратност при попаденията. Тоест - просто стреляха по избрани площи, унищожавайки жилищни обекти и мирни поданици.
Беше невероятно да се върви в центъра на града,  защото всяка секунда, на всяко място можеше да избухне снаряд. И най - страшното на системата ГРАД е, че снарядите падат към теб по едно и също време, не един след различен. Жителите нямат време да се скрият, обстрелът ги заварва там, където са сега. И да нарека това обстрелване на гъсто обитаем град, огромен град с милион души, нещо друго от тероризъм, просто не мога.
Убеден съм, че Украйна в последно време организира дейности, ориентирани директно към заплашване, тероризиране на цивилното население, както и лишаването му от избрани богатства като водоснабдяване, отопление и електричество. Атаките против топлоелектрически централи, офанзивите против електроснабдителните уреди се правят през последните шест месеца всеки ден и от време на време, за жалост, са сполучливи, от време на време някои региони на града остават без електричество. Има и  проблеми с водоснабдяването на град Донецк. защото първите дейни офанзиви против водоснабдителните уреди започнаха на 21 февруари 2023 година, когато започнаха целенасочени ежедневни удари по ВиК оборудванията.
Това в следствие докара до окончателното заличаване на канала Северски Донецк - Донбас и до неспособност за водоснабдяване на града от това направление. 
- За въвличането на Русия във войната... 
- Разбира се, въвличането на Русия във войната беше една от задачите. Тоест, в случай че Русия по време на цялата война, като се стартира от подписването на Минск 2, в действителност искаше Донбас да се върне в състава на Украйна и правата на хората да бъдат предпазени, то задачите на Украйна бяха да удължат, да поддържат този тленен спор, да образуват зона на неустойчивост, която разрешава корупция, пране на пари на фона на въоръжения спор, тъй като всичко може да се припише на войната - всички провали, цялата корупция в страната, всичко неприятно. Може да кажат - дано бъдем търпеливи, тъй като въпреки всичко в този момент се води война. Русия в действителност, като миротворец, искаше да спре тази война и искаше да отбрани правата на рускоезичните поданици на Донбас. Украйна, въпреки това, искаше единствено едно - да удължи тази война колкото е допустимо повече и да въвлече Русия в нея, тъй като, както считам, техните западни куратори желаеха това.
А в този момент да се върнем на въпросите на читателите ви...
- Вярвате ли, че закононарушенията в Донбас ще бъдат наказани от интернационален арбитражен съд и по какъв начин може да стане това?
- Да, имам вяра, че ще има интернационален арбитражен съд. Практиката от предишния век, започвайки от Нюрнберг, демонстрира, че всеки въоръжен спор рано или късно се преглежда в съд през призмата на интернационалното филантропично право. Конфликтът в Украйна в действителност е знак за интернационалната система за сигурност и за интернационалното право и мисля, че в последна сметка ще провокира нов стадий в развиването на интернационалното право и развиването на интернационалните връзки. Друг е въпросът, че е доста мъчно да се каже на този стадий по кое време интернационалната общественост най-сетне ще успее с това. Защото тук, в последна сметка, в този момент освен Донбас и Украйна се конфронтират, в този момент има борба сред две гледни точки - еднополюсния свят, който оферират Съединени американски щати и груповия Запад и многополюсния свят, който предлага Русия. Като цяло тук има борба сред груповия Запад и по какъв начин да го нарека...  колективния Изток - Русия и нейните съдружници.
Сега тук, в това малко парче земя,  се случват значими събития, които сигурно би трябвало да доведат до преразглеждане на системата на интернационалните връзки и след края на този спор човечеството ще има нов стадий на някакъв спокоен живот по новонаписани правила. Трябва да има, както се споделя, нова Ялтенска  конференция, вследствие на която ще бъде закрепен нов международен ред.
Със сигурност би трябвало да има правосъден развой против военнопрестъпниците и имам вяра, че той ще се състои. Мисля, че най-вероятно това ще бъде ситуационен интернационален арбитражен съд за Украйна. Съществува обаче и опция за основаване на различен орган на МНС. Например Китай, Русия и Индия биха могли да основат аналог на МНС, който да стане по-прогресивен, обективен и равнодушен съд в тази област.
- Кой и по кое време е почнал етническото пречистване, имало ли е такова въобще?
- Колкото до етническото пречистване... Вижте. Факт е, че руснаци, украинци, беларуси всъщност са едни и същи народ. Особено в постсъветското пространство,  абсолютно всички приказват съветски, културните обичаи са съвсем идентични, тъй че е доста мъчно да се приказва за етническо пречистване, когато има една религия, една просвета и един език.
Тези събития, които се случиха, те не бяха учредени върху фактора етнос, а върху фактора политически убеждения. Чистките се правиха въз основа на политически убеждения, а не на етническа основа, тъй че не може да назовем това етническо пречистване.
 
Например в село Розовка, Ясиноватска област - през 2014 година, когато влязоха националистически елементи, минимум пет души бяха убити. Това е едно малко село, а тези хора, бяха взели участие в подготовката на референдума. И това не е единствено един подобен случай. Може ли това да се назова пречистване - да, несъмнено. Бяха убити, унищожени или обезвредени по един или различен метод всевъзможни дисиденти, всевъзможни дейни хора, които бяха срещу новата украинска националистическа политика, хора, които желаеха да защитят правата си.
Можем да създадем паралел с Югославия, само че там обстановката, за жалост, излезе от надзор. Никой не се опита да управлява тези бунтовници, по един или различен метод им беше доставяна филантропична помощ и други неща на фона на бомбардировките от американски самолети. Общо взето обстановката там беше доведена до безпорядък, безспорен безпорядък, и в границите на тази обстановка се образуваха едни центрове на власт, които просто неконтролирани от никого, водеха такива свои политики, които доведоха до  етническо пречистване.
Що се отнася до процесите, които се случиха през 14-та година в Донецката национална република... Тук спорът стартира като въстание на жителите на Донбас против държавния прелом в Киев. Започнаха да се оформят и центрове на властта, към тях се появиха избрани командири на батальони, образуваха се милиционерски батальони и други сходни. Тогава Русия към този момент разбра, че този развой към този момент е невероятно да бъде спрян. Първоначално Русия не искаше да се организира референдум в Донбас. Той не беше необходим. Когато Владимир Владимирович сподели по малкия екран:  момчета, дано не организираме референдум в Донецк и Луганск, той не се майтапеше.  Но хората в действителност бяха толкоз срещу преврата в Киев, че се надигнаха сами и единствено на възторг  направиха референдума. Защото никой не искаше тази украинска националистическа радикална идеология.  Хората желаеха да приказват съветски и да живеят в естествена страна. Но за жалост, през 2014 година Украйна се трансформира от естествена страна в някакъв тип националистическа тирания. И все по-зле става.
- Повечето украинци не ви подкрепяха или се отнасяха към вас безразлично по време на войната. Как виждате бъдещите си връзки с тях?
- Вижте... Такива са не болшинството украинци, а болшинството хора. Повечето хора са елементарни поданици, които живеят със своя кръг от ползи. Ходят на работа, печелят пари за фамилията... Те не гледат на света световно, просто живеят в много стеснен кръг.
Спомням си, бях още напълно младеж, когато стана войната в Югославия. Аз бях елементарен жител, тинейджър. За мен тогава  също нищо изключително не се случи. Е, да, някъде стрелят... За мене персонално това нямаше резултат и в полза на истината останах безучастен - тогава. Така е и при множеството украинци, те също просто живеят в границите на фамилията си в своя дребен кръг от ползи. Затова останаха безразлични и в това няма нищо положително или неприятно. Просто множеството хора са такива.
А доста дейни хора в действителност ни поддържаха, това е безспорен факт -  и помагаха и ни подкрепяха,  опитваха се да създадат нещо.  Но тяхната дейна позиция постоянно водеше до това, че  идваха при тях, арестуваха ги и след това се озоваха или в пандиза, или зад стените на СБУ, или в последна сметка бяха изпращани в Донбас посредством обмена на военнопленници.  Така такива дейни хора се оказаха тук, в Донбас.
Друг огромен проблем е, че в този момент в Украйна, единственият модел на обществено интензивно държание стана модела на държание на украинския националист. Защото в случай че си украински националист, в никакъв случай няма да бъдеш наказан за никакви закононарушения, законът не е писан за тебе. Ще получавате задоволително дарения, пари и ще имате бизнес благоприятни условия. Тоест, единственият метод в този момент в Украйна да бъдеш сполучлив човек – това  е да си украинец националист. И доста хора - дейни хора, политически дейни хора, просто не  се борят с това, което в този момент се случва в Украйна, а просто се пуснаха по течението и минаха към този модел на сполучливо държание – моделът на битие като украински националист. 
Мисля, че ще пристигна време, когато насаждането на коренен шовинизъм, насаждането на междуетническа омраза ще бъде наказано в Украйна. Когато бъде развенчан този мит за героизацията на Бандера и прославянето на други нацистки нарушители, когато военнопрестъпниците от настоящия въоръжен спор понесат своето наказване, тогава болшинството и тези хора, които вървят по течението като  единствения вероятен модел на триумф, те бързо ще се трансформират и просто ще намерят различен сполучлив модел  за себе си, обществото ще се възвърне и ще изостави целия този товар на радикалния шовинизъм. 
Със сигурност, несъмнено, ще има и някаква част същински идейни националисти, които, за жалост, не могат да бъдат изменени. Но би трябвало да се признае  престъпността на тази идеология, да се признае, че тя води до жертви, води до омраза и въз основата на това, такива хора би трябвало да бъдат наказани и изолиран от обществото. И по-късно да живеем дружно с  не
националистическа, а другарска Украйна, ще бъде изцяло допустимо.
 
 
 
 
09 Март 2023256809 Март 2023616109 Март 2023488608 Март 2023434407 Март 2023219906 Март 20235196КоментариТехеран-Ялта-Потсдам... Малта11 Март 2023 9:03ч.
Преди " Нова Ялта " би трябвало да си спечелите войната в която ви подтикна Запада. А това е надалеч от да стане. Фронтът е заледен от месеци наред, водят се окопни сражения. И по-лошо, наблюдаващи, доста доброжелателни към Руската страна, регистрират продължаващ бардак в съветските редици. Налице е... СНАРЯДЕН ГЛАД! Невероятно, само че факт. Не единствено ЧВК на Пригожин страда от дефицит на снаряди, а целия съветски фронт. Именно по тази причина настъплението е запецнало, употребяват се единствено щурмови групи от пехота, и по този начин в действителност се дават повече загуби от преди (когато нямаше снаряден глад). На какво се дължи? Изглежда е комплекс от фактори. Разходът на съветската артилерия е голям - стотици хиляди снаряда дневно. Изглежда запасите са намалели, а производството още не е достигнало военновременни количества. И също усъвършенстваното качество на украинската артилерия /далекобойните гаубици М 777, Цезар, Химарс-ите/ което нанася вреди на съветската логистика в дълбочина. Има развалени пътища и мостове в съветския гръб. Не може към този момент да се употребяват огромни артилерийски хранилища, тъй като стават цел на украинците. Снарядите се доставят с дребни превози и по второстепенни пътища... Всичко това изисква организация, каквато за в този момент съветската страна не демонстрира. Най-критичните наблюдаващи не престават да подозират проведен бойкот от най-високи места... Така че " Ялта " е надалеч
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Enjoync11 Март 2023 22:43ч.
https://allkrim.com/
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ca-human-41022274711 Март 2023 23:52ч.
dizayn cheloveka telegram
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Haroldref12 Март 2023 0:07ч.
 Лёд Байкала закрыли для туристов след това викингов на " буханках " В сети завирусилось видео с тремя автомобилями на льду Байкала, чей предводитель ехал на крыше с топором. Перфоманс не заценили в МЧС. Окончательно запретить подобное решили сегодня след това того, по какъв начин затонула машина. К счастью, все четыре пассажира съумели спастись. Теперь за катание по озеру будут штрафовать: физлица получат от 3 до 4,5 тысяч рублей штрафа, юридические фирмы — от 200 до 400 тысяч рублей. [url=https://t.me/+6pZvz6H6iXBiYjky]https://t.me/+6pZvz6H6iXBiYjky[/url]
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Enjoync12 Март 2023 0:08ч.
https://allkrim.com/
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати acanome12 Март 2023 1:37ч.
https://dymovye-truby.ru/
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати acanome12 Март 2023 3:04ч.
https://solargy.ru/
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати acanome12 Март 2023 4:31ч.
https://solargy.ru/
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати acanome12 Март 2023 5:57ч.
https://dymovye-truby.ru/
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати acanome12 Март 2023 7:22ч.
https://dymovye-truby.ru/
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати "... доказателства за присъединяване на въоръжените сили на Украйна и други бойци от украинска страна в разнообразни военни отстъпления... " 11 Март 2023 9:58ч.
Въобще, някой в " Гласове " редактира ли безсмислиците, които се пишат тук? Или в редакцията е заседнала " къртица ", която преднамерено обезсмисля текстовете?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Доказателства има11 Март 2023 10:29ч.
Ще има и трибунали
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Любо11 Март 2023 11:09ч.
В материала се приказва за Украйна - страната от действителния свят. Не за вашата Украйна, която се намира в успореден свят. Затова не разбирате някои неща. ;)
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Съединени американски щати още не са се разпаднали, Англия още е обитаема11 Март 2023 10:29ч.
Рано е за конференции за в този момент
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Бай Тръмп11 Март 2023 10:45ч.
+++++++
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Необходима е нова Ялтенска конференция, която да фиксира променения международен ред11 Март 2023 14:38ч.
Трябва да се изчака малко. Новият ред се основава в този момент. Украинската войска изтласква московско-монголската орда от своя територия,създава се нова европейска районна свръсила, следва да се дефинира ориста на поробените далекоизточни нации. Когато всичко завърши, по-скоро аналог на Потсдам, евентуално в освободения град-герой Мариупул, ще фиксира настъпилите измененията в международния ред: правосъден развой срущу основните московски военнопрестъпници, гарантиране сигурността на новата свръхсила Украйна чрез воено-ядрен паритет с Московията. Украйна ще има право на несъгласие в новия съвет за сигурност и т.т.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати правото на самоопределяне е основно и базово11 Март 2023 18:02ч.
и по-важно от правилото на териториалната целокупност. Националните страни, плод на ВСВ, са с изминал период, заради съзнателно разрушение на следвоенното междунар.право от страна на запада.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати правото на самоопределяне е основно и базово11 Март 2023 18:30ч.
Правилно, това е действителността. Принципът на териториалната целокупност не би трябвало да се ползва за Р.Ф. Сибирските нации са попаднали принудително в Р.Ф. вследствие на завоевателни войни. В близко бъдеще, в свободна конюнктура обезпечена от вежливи човечета със сродна осанка, те ще ще обяват посредством свободен референдумсвоята самостоятелност, ще станат притежатели на своите естествени запаси и ще поемат своя път към икономимески и културен разцвет.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати 5 630 250 към този момент гласоподаваха в свободен референдум за самоопределение12 Март 2023 0:10ч.
https://referendum2023.site/news/31b19ae1-6428-48be-a446-598d3f26c463
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023201228 Фев 2023128409 Март 2023139803 Март 20232902
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР